Silence (2016) in regia lui Martin Scorsese este unul dintre filmele care te tine captivat, iti activeaza propriile convingeri si  te lasa sa iti tragi singur concluziile. Lupta Bisericii Crestine de a intra in Japonia si suferintele indurate de japonezii care au adoptat religia. Filmul arata drama unor preoti crestini, misionari in Japonia pentru a raspandi si a sustine Crestinismul. In film este specificat ca exista convingerea ca cele doua religii seamana, dar Crestinismul a fost respins din start fiind considerata o religie periculoasa fiind mai teoretica decat practica budista.
     Filmul este inspirat din istorie cand in timpul sogunatului Tokugawa Iesayu circa 3000 de crestini au fost executati, in 1622 fiind executati 55 de crestini doar in Nagasaki. In secolul XVIII a fost reacceptat crestinismul odata cu realuarea relatiilor cu occidentul. In.prezent crestinismul a ramas minoritar in Japonia undeva la maxim 2% din populatie. In 1890 s-a incercat de catre Guvernul Meiji adoptarea religie ca obligatorie prin un decret in scoli. Crestinismul era adoptat cu pastrarea valorilor traditionale. Acest lucru a dus mai mult la indepartarea populatiei fata de crestinitate. Crestinismul este mult prea teoretic pentru populatia Japoniei si ei resping ideea existentei unui tata ceresc iubitor, care Si-a trimis Fiul sa moara pentru sufletele oamenilor.  Budismul a pornit de la Gautama Siddhartha (Buddha Shakyamuni), un gânditor indian care se crede că ar fi trăit între 563 î.Hr. și 483 î.Hr. Religiile traditionale in Japonia sunt budismul, sintoismul si confucianismul.  In budism pacatul este impersonal si reparabil si nu raspunzi cu el in fata lui Dumnezeu. Nu exista inceput si sfarsit, exista karma si teoria reincarnarii pana ajungi la Nirvana, ultimul nivel de atins si fiecare are drumul sau in a-l parcurge. Budismul este a doua miscare dupa religia hinduismului, dar a nu se confunda cu hinduismul.
        Pe cat de simplu pare filmul pe atat de complex este prin subiectul pe care il expune, prin detalii alese din bibilia crestina si prin cadrele dramatice ale unor evenimente bazate pe un istoric real.