“După ani de practică şi sute de oameni cu care am interacţionat, atât în psihoterapie cât şi în life-coaching şi training, am aflat care sunt cele mai frecvente dificultăţi cu care se confruntă oamenii în vieţile lor. Astfel am observat că în marea lor majoritate, oamenii au o mentalitate care nu-i ajută să depăşească problemele cu care se confruntă, că se lasă prea mult influenţaţi de cei din jurul lor, că încă sunt tributari unei mentalităţi învechite care îi împiedică să-şi cunoască şi să-şi atingă propriul lor potenţial. Atitudinea pe care o avem în faţa vieţii este cea care determină cât de departe şi cât de sus putem ajunge, astfel că eu consider că este imperios necesar ca fiecare dintre noi să se descopere pe sine şi să dobândească o atitudine şi o mentalitate de învingător”. Ursula Yvonne Sander

           Se spune ca persoana adevarata iese la suprafata atunci cand esti singur in linistea mintii tale si in confortul caminului tau, dar odata ce te lasi condus de exterior, nici acolo nu o sa iti mai gasesti linistea. Ce ne impiedica sa fim noi si in afara confortului unei singuratati departe de privirile celorlalti? O imagine a lumii care ne incatuseaza in limitele proprii. Ce ne duce cu gandul ca riscam daca alegem sa fim noi, cu bune si cu rele, in orice imprejurare? Frica! Frica ca nu vom fi in tiparele pe care le vedem sau pe care ni le -am creat singuri, frica ca vom fi judecati si exclusi din grupuri, frica ca va trebui sa dam explicatii celor din jur si uneori propriei persoane. Tiparele, compararea ta cu cei din jur, incadrarea  ta ca om in societate si perpetua dorinta de a fi in rand cu ea, indoctrinarea de la varsta fragede din scoala cu ceea ce este bine sa faci la o varsta si ce nu ar trebui sa faci, in unele cazuri chiar dorinta parintilor de a le urma sfaturile si visele lor, te pot face sa crezi ca, daca nu te incadrezi esti un esec. In acest mod ajungem sa ne ghidam viata pentru a fi pe placul celorlalti. Multe persoane sufera cand sunt criticate, le scade stima de sine, apar dezechilibre in modul lor de a se comporta. “Mi-a spus ca imi sta urat cu parul asa’, ‘ Nu pot sa fiu vazut cu X ca si-ar schimba parerea prietenii despre mine, dar eu ma simt bine in compania ei/lui”, ‘ar trebui sa arat ca X si Y ca sa pot face asta’, “ai gresit formula, nu esti in stare de nimic”, etc.. Toate aceste critici sunt menite sa atace, sa iti provoace un dezechilibru in viata ta si iti limiteaza capacitatea de dezvoltare.

Mai bine incercam sa deschidem usa catre sinele nostru. Suntem asa de ocupati de ceea ce vede exteriorul, cat uitam sa intelegem ceea ce cere interiorul. Asta se va intampla, daca tu alegi sa dai importanta unor evenimente inutile, care nu te definesc ca om, sa intrii in defensiva, sa iti pese si sa-ti consumi energia degeaba. Nu te lasa condus de sentimentele de moment si evita sa intrii in jocul lor.

Cum reusim sa ne distantam de ce spun oamenii din jur?

  • retine faptul ca persoanele care ofera critici negative gratuite sau cei care sunt axatati pe barfa in marea parte a timpului vor cauta mereu asa zisul punct slab, care nu se incadreaza in uzualul social si se vor asigura ca acest lucru se va transmite tuturor persoanelor din cerc.  Cel care barfeste isi mascheaza gradul de inferioritate fata de cel barfit prin atac. Totodata aceste critici negative ascund invidie, o frustrare in relatia cu cel barfit, lipsa de respect si incapacitatea de a trece peste propriile perceptii generale. Se poate barfi din pura plictiseala in viata personala, lipsa de alte subiecte sau nimic nou si inedit, esti doar urmatoarea victima pe lista. Cu ce ne ajuta asta? Daca ai inteles cele de mai sus, sigur nu te vei mai simti asa atacat si dezamagit.
  • Oamenilor nu le pasa de tine cu adevarat. Ii poti numara pe degete pe cei care iti sunt cu adevarat prieteni si a caror sfat merita ascultat
  • putem privi pozitiv criticile celor din jur, fie ca ne deranjeaza sau nu, astfel sputem sa selectam informatia. Chiar si cele mai negative critici pot fi valorificate pozitiv, atat timp cat simtiti ca doriti sa faceti acest lucru.
  • este normal sa nu rezonezi cu toti oamenii pe care ii cunosti si unii din ei sa nu te placa. Nu te mai chinui sa fii pe placul tuturor.

 Tu esti singura persoana, pe care trebuie sa o iei in serios cu adevarat.